Get Adobe Flash player
Címlap Hogyan? Macskabiztos erkélybeépítés

Tavasz van. Ha emeletes házban lakunk
és ki szeretnénk engedni a macská(i)nkat az erkélyre,
akkor valamilyen védelemre szükség van.
Most bemutatok egy olcsó, hatékony és viszonylag gyors
macskavédő módszert, melyhez sok szakértelem nem szükségeltetik,
és estére meglesz a macskabiztos erkélyünk!

 

 

 

 

Hozzávalók:

  • úgynevezett tyúkháló;
  • létra
  • nem kis bátorság (felmászni a létrára)
  • rögzítő elemek
  • fúrógép
  • kötöződrót
  • macska
  • drótvágó

Ha mindez megvan, akkor kezdődhet a munka. A tyúkhlót és a rögzítő elemeket érdemes barkácsboltban (nem multi!), vagy gazdaboltban beszerezni, mert egyrészt azok ott nem kínai importból származnak, másrészt 30 %-kal olcsóbbak, mint a multiknál. A tyúkháló szélessége 100 cm. Ezért érdemes a kiosztásunkat ekkorára, vagy kisebbre venni. Ebben az esetben (mivel íves az erkély) én az ívekhez igazítottam a függőleges kiosztást. Alul és felül is azonos pontokon elhelyeztem a meneteskarikákat. A falak csatlakozásánál érdemes 100 cm-ként újabb karikákat betenni, hogy a tyúkháló feszítésekor ne homorodjon a közepe. A karikák felhelyezése után körbevezettem a 6mm vastag sodronyt (bowden).

Majd összekötöttem a függőlegesen szemben lévő karikapárokat is a sodronnyal. Fontos megjegyezni, hogy a bowden megfeszítése elengedhetetlen és igen nehéz művelet. A barkácsboltban biztosan tudnak adni tanácsot arra nézve, hogy milyen feszítő, rögzítő alkalmatosságot érdemes venni (függőleges osztásonként 2 darabra van szükség). Én a hagyományos U-alakú két anyával ellátott rögzítőket vásároltam.

A baloldali fotón is látszik, hogy hol vannak a rögzítési pontok.

Ellenőrizd az összes rögzítési pontot és azt, hogy eléggé feszes-e a szerkezet. Az utólagos feszítés nagyon körülményes dolog!

Ezután következik a hálózás.

Meg kell mérni a függőleges távot (a két bowden távolságát) és olyan hosszú hálót kell levágni a tekercsből. A bal felső saroknál kezd el, a kötöző dróttal először a tetejét rögzítsd a felső sodronyhoz, majd a baloldalát az oldalsó sodronyhoz (evidensen, ha jobbról kezded, akkor a jobb oldalát rögzítsd). Alját feszesre húzva rözítsd az alját is, külön figyelve arra, hogy feszes maradjon a háló. A köztes sodronyhoz még ne rögzítsd!

 

Jöhet a második sor háló. Ezt is a tetejével kezdd! Az oldalát sződd hozzá az elöző hálóhoz, majd rögzítsd az alját is.

 

Ha a két háló találkozási pontja sodronyra esik, akkor sződd bele azt is, ha nem, akkor 10 cm-ként rögzítsd kötöződróttal a hálót a sodronyhoz.

 

 

 

 

Az utolsó háló, ha nincs szerencséd, szélesebb, mint amekkorára szükséged van, tehát ezt hosszában is meg kell szabnod, vagy az egy méter széles csíkokat használod fel (fél méter alatti távolságnál inkább keresztbe vágd a hálót).

 

Ha mindezzel megvagy, nyiss ki egy sört és az erkélyajtót a macskáid előtt! :)

 

 

 

 

 

 

 

 

macskaarvahaz

 
macskaeu